In de weken voordat we op vakantie gaan, ben ik altijd druk in de weer met het maken van kleding en accessoires om mee te nemen. Zo haakte ik voor deze vakantie een aantal tassen en deze zomerjurk met gehaakte top. Op Instagram liet ik een trui van granny squares zien, die helaas minder mooi uitviel dan ik hoopte. Ik besloot om van de granny squares iets anders te maken, waaronder de top die aan deze jurk zit. In deze blogpost vertel ik er meer over.
Zomerjurk met gehaakte top
Het idee om een zomerjurk met een gehaakte top te maken, zat al langer in mijn hoofd. Ik wist echter niet zo goed hoe ik ermee moest beginnen. Mijn idee was eerst om gewoon een rechte top te maken van granny squares, met daar een stuk stof aan vast als rok. Dat is de meest voor de hand liggende methode. Op Pinterest kwam ik echter een top als deze tegen en die vond ik voor dit soort granny squares mooier. Iets meer vorm dan de rechte top die ik eigenlijk wilde maken.
De top is gemaakt van vierkante granny squares die ik over had van de mislukte trui die ik eerst ervan maakte. Wanneer je ze op een bepaalde manier aan elkaar zet, krijgt de top deze vorm. Bij de eerste poging gebruikte ik aan de achterkant 4 volledige granny squares. Dit bleek echter veel te groot, waardoor ik alles weer uit elkaar moest halen en aan elke kant er maar eentje gebruikte. Daar haakte ik vervolgens een aantal rijen stokjes aan om de juiste breedte te krijgen.
Granny Squares
Om te beginnen heb je dus een aantal granny squares nodig. Voor mijn eigen top gebruikte ik 12 stuks. Aan de voorkant 10 en aan de achterkant 2 (lees: een een aantal toeren stokjes). Omdat ik deze granny’s over had van een ander project, is de jurk volledig ecru geworden. Het lijkt me echter ook leuk om de jurk in felle kleuren te maken.
Om het geheel heb ik een toer van vasten gehaakt, zodat er een mooi randje om het werk heen zit. Kleine oneffenheden vallen daardoor weg. De granny’s heb ik met de matrassteek aan elkaar gezet, om te voorkomen dat de top nog groter zou worden en om te voorkomen dat het geheel te open (lees: doorschijnend) zou zijn. De achterkant laat je open, voor de rits. Die zou je ook aan de zijkant kunnen plaatsen, zelf vond ik de achterkant mooier.
Tafelkleed
Toen in 2020 veel winkels gesloten waren en ik nergens meer stof kon kopen in een fysieke winkel, kocht ik katoenen kussenslopen en tafellakens om dingen van te naaien. De rok van deze jurk is zo’n katoenen tafellaken dat ik in die tijd bij Kruidvat kocht. De kleur paste goed bij het geheel en katoen is altijd prettig dragen bij warmere temperaturen. We grappen dus nu dat ik mijn tafelkleed naar het strand draag. Daar zullen mensen vast wel weer iets van vinden, maar katoen is natuurlijk gewoon katoen. Of je het nou als tafelkleed bij Kruidvat koopt of bij een deftige stoffenwinkel. Het bleek in dit geval het perfecte katoentje voor dit project.
De rok
De rok van deze jurk heb ik eerst op maat geknipt en vervolgens geplooid aan de gehaakte top vastgezet met kopspelden. Daarna heb ik de rok met de hand aan de top vastgezet. Dit kan eventueel ook met de naaimachine, maar niet alle naaimachine’s zullen dit verwerkt krijgen. Het gehaakte deel is bobbelig en zelf vond ik het met de hand vastzetten een stuk eenvoudiger.
De blinde rits heb ik wél met de naaimachine erin gezet. Eerst geregen met de hand, zodat de rits goed op z’n plek bleef zitten. Daarna met de naaimachine nog eens daaroverheen (lees: wel altijd de rijgdraden los- en weghalen). Sommige stukjes heb ik mooier vastgezet met de hand, dit lukte niet helemaal netjes met de naaimachine. Het scheelde echter wel dat het grootste deel al mooi genoeg vastgenaaid was met de naaimachine. Als het niet helemaal goed lukt, dan kun je later altijd met de hand nog kleine oneffenheden mooier vastzetten.
Tot slot heb ik van het katoenen stof nog twee schouderbandjes gemaakt. Deze had ik ook van het garen van de granny’s kunnen maken, maar ik was bang dat dit te erg zou gaan uitrekken. Ik heb twee dunne reepjes geknipt, deze gevouwen tot bandjes en vervolgens met de naaimachine vastgezet aan de twee punten aan de voorkant van de top. Tom heeft me vervolgens geholpen met het vastzetten (met spelden) van de schouderbandjes aan de achterkant. Daarna heb ik de schouderbandjes hier ook vastgezet met de naaimachine. Tot slot heb ik de lengte van de jurk bepaald en om eerlijk te zijn vond ik dat nog het lastigste. Wanneer je eenmaal geknipt hebt, kun je namelijk niet meer terug. Ik ben niet helemaal blij met de lengte, maar wel met het uiteindelijke resultaat.
Resultaat
Toen ik de jurk helemaal af had en hij veel te groot bleek te zijn, had ik er eigenlijk geen zin meer in. Toch besloot ik om meteen de boel los te halen en weer opnieuw te beginnen. Daarom raad ik altijd aan om de top goed te passen, dan kom je later niet voor verrassingen te staan. Uiteindelijk ben ik blij met het resultaat en ik wil nog graag een gekleurde versie gaan maken. De rok zou ik echter minder geplooid vastzetten de volgende keer, daar ben ik niet helemaal tevreden over. De rist zit er ook niet helemaal perfect in, maar wel mooi genoeg. Zo leer je weer nieuwe dingen voor een volgende keer.
Ik kreeg vragen over een patroon hiervan, daarom heb ik de werkwijze omschreven in deze blogpost. Hopelijk hebben jullie er iets aan. 🖤
Bestel hier mijn oversized brei- en haakpatronen
Deze blogpost bevat affiliate links.