De badkamer is toch wel een van de belangrijkste ruimtes in huis. En met kind(eren) is het net wat meer een uitdaging om er een praktische ruimte van te maken. Toch zijn er verschillende onderdelen om op te letten. In dit artikel ontdek je praktische tips.
Lekker in bad
Baby’tjes gaan standaard in een badje. Maar ook als je kinderen wat ouder zijn, is zo’n baddersessie nog altijd ideaal. Kinderen vinden in bad gaan vaak ook fijner dan onder de douche staan. De stralen onder de douche kunnen immers best heftig zijn, waar in bad geen sprake van is. Plaats daarom een praktisch bad in je badkamer, zoals een half vrijstaand bad. Ga meteen voor een modern design, want dat staat het mooist in de badkamer. Een half vrijstaand design past zeker in dit straatje. Gebruik trouwens speciale sop en shampoo voor je kinderen, die niet prikt in de ogen. En zoek uit wat het ideale baddermoment is. Dit kan in de ochtend zijn, maar juist ook ’s avonds voor het slapengaan.
Krukjes of verhogingen
Voor (kleine) kinderen is het natuurlijk lastig om overal bij te komen in huis. En ook zeker in de badkamer. Misschien is het moeilijk om bij de wastafel te komen, voor het tanden poetsen. Als je kindjes echt klein zijn, kunnen ze vaak nog wel op de rand zitten. Maar op een iets oudere leeftijd is dat toch niet meer zo wenselijk. Plaats dan een krukje of andere verhoging in de badkamer, waar je kinderen zo op kunnen klauteren. Dit kan ook weer helpen om makkelijker in het bad te komen, of juist op het toilet te gaan zitten. Heb je een kleine badkamer? Dan is een opklapbaar krukje ideaal, zodat je ‘m in de hoek kunt opbergen als je kids er even geen gebruik van maken.
Pas op voor gladheid
In de badkamer kun je snel uitglijden. Bij kinderen moet je er daarom al helemaal op letten dat het niet te glad is in de ruimte. Leg op de vloer bijvoorbeeld een badmat of antislipmat neer, om uitglijden te voorkomen. Zeker als de tegels snel nat zijn, is dat een uitkomst. Ook in een vrijstaand bad kun je een antislipmat leggen. Denk trouwens tevens meteen aan een hoofdsteun aan de rand van het bad, om comfortabeler te kunnen liggen. In de douche kies je voor een speciale douchemat. Het helpt trouwens ook als je kinderen niet hoeven te klauteren. Een inloopdouche is bijvoorbeeld makkelijker om in en uit te gaan dan een bad met douche erin of een douche met een (hoge) rand.
Genoeg bewegingsruimte
Ga na of er genoeg bewegingsruimte in de badkamer is. Dat kan best lastig zijn, zeker in een kleine badkamer. Maar als het er te vol staat, stoten je kinderen zich sneller. Houd in ieder geval de middenruimte daarom zoveel mogelijk vrij. Verder kun je er nog op letten dat er geen scherpe of uitstekende randen zijn. Als een kind zich dan stoot, is dat zo hopelijk niet meteen heel pijnlijk.
Spulletjes lager bewaren
Laatste tip: bewaar de spullen voor je kinderen in de badkamer extra laag. Voor hun badjas en handdoek kun je bijvoorbeeld een haakje laag aan de muur ophangen. Zo kunnen ze er altijd zelf bij komen. Ook shampoo kun je bijvoorbeeld op een laag plankje in de kast zetten. Dat is wel zo praktisch. Meestal ben je er zelf bij om te helpen, maar het is toch wel praktisch als je kinderen zich ook zelf kunnen redden. Of zelf even iets kunnen pakken, zodat jij dit niet standaard maar hoeft te doen. Denk op die manier dus na over de ideale badkamerindeling.
Het kan echt, de badkamer kindvriendelijk inrichten! Hopelijk heb je de nodige inspiratie opgedaan met de bovenstaande tips. Waar had jij nog niet eerder aan gedacht? Houd natuurlijk ook zelf een oogje in het zeil als je kinderen in de badkamer zijn, zeker op jonge leeftijd. Zo verklein je het gevaar voor vallen of andere ongelukjes al meteen beter!